به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت به نقل از وبدا، دکتر علیرضا بیگلری، در نشست خبری که به مناسبت فرارسیدن ایام الله دهه فجر و تشریح اقدامات حوزه سلامت در وزارت بهداشت برگزار شد، ضمن تبریک ولادت حضرت زهرا (س) و گرامیداشت مقام زن و روز مادر، درخصوص واکسن تولید مشترک ایران و کوبا، گفت: انستیتو پاستور ایران چندین واکسن را در شرکت های دانش بنیان خود و یک واکسن را در خود انستتیتو پاستور پیش می برد و با توجه به اینکه یکی از بهترین راهکارها انتقال دانش فنی از کشورهای دیگر است، اقدام به انجام این کار با همکاری کشور کوبا کردیم.
وی افزود: مسلما انستیتو پاستور ایران انتخاب های متعددی مثل کار با انستیتو پاستور فرانسه، کوبا و روسیه داشت و انتخاب نهایی ما کشور کوبا بود که از چندین واکسنی که این کشور تولید کرده بود، دو واکسن مدنظرمان قرار گرفت و با توجه به اینکه این دو واکسن طراحی خوبی دارند و عوارض کمی دارند و آزمون های حیوانی هم با نظارت انستیتو پاستور ایران انجام شد، واکسن وارد فاز اول کارآزمایی بالینی شد و در فاز اول، بی خطر بودن آن تایید شد و سپس وارد فاز دوم شد، در فاز دوم هم کارشناسان ما حضور پیدا کردند و واکسن را مورد مشاهده قرار دادند و در این مرحله، انعقاد قرارداد انتقال فناوری واکسن صورت گرفت.
وی ادامه داد: انستیتو پاستور ایران موسسه ای با ۱۰۰ سال قدمت است و همیشه سعی کرده بیشترین دقت را به کار ببرد تا واکسن ایمنی را در اختیار مردم قرار دهد؛ چون برند انستیتو پاستور برندی ارزشمند با قدمت یکصد ساله است. به همین دلیل در این موضوع هم سعی کردیم دقت بسیار بالایی داشته باشیم تا واکسنی که درحال انعقاد قرارداد آن هستیم و شروع به تولید آن می کنیم، واکسنی باشد که فازهای قبلی خود را با مشاهده مستقیم ما و با اطمینان طی کرده باشد. در حال حاضر، در کوبا فاز یک این واکسن تمام شده و نتایج بررسی شده است. فاز دوم در حال اتمام است و ۱۶ فوریه فاز سه انسانی در کوبا آغاز می شود تا به امیدخدا هفته های آتی واکسن را در ایران داشته باشیم. کنترل کیفی واکسن نیز در ایران انجام خواهد شد و پس از کنترل ها، چنانچه واکسن از نظر انستیتو پاستور نیز پذیرفته شود، وارد واکسیناسیون عمومی خواهیم شد.
رییس انستیتو پاستور خاطرنشان کرد: واکسن در طی دو هفته آتی آماده می شود تا فاز کلینیکال ترایال را روی کاغذ آغاز کند.
وی در ادامه این نشست خبری در مورد فعالیت انستیتو پاستور در زمینه کنترل کرونا، تصریح کرد: کشور ما و تمام بشریت ناگهان با یک غافلگیری بزرگ به نام کووید 19 مواجه شد که معضل و پدیده بسیار سخت قرن اخیر بوده و تقریبا ثابت کرد تمام تجربه ها و دانش بشری در مقابل آن ناچیز است. مسلما اولین مرحله و گلوگاه کنترل بیماری، انجام تشخیص بیماری بود که بر عهده انستیتو پاستور ایران گذاشته شد و انستیتو پاستور با طراحی روش های تشخیص و شبکه ملی تشخیص کووید 19، توانست یک شبکه مولکولی و تشخیص آزمایشگاهی را در کل کشور راه اندازی کند که امروزه شامل بیش از ۳۴۰ آزمایشگاه است که با مدیریت انستیتو پاستور ایران پیش می رود. فراموش نکنیم در روزهای ابتدایی بیماری انستیتو پاستور از کل کشور نمونه آزمایشگاهی از ۷۵۰ بیمارستان می گرفت و آزمایشات را انجام می داد تا به تدریج کارکنان آزمایشگاه سراسر کشور تعلیم یافتند و وارد فازی شدیم که توانستیم کیت های آزمایشگاهی تامین کنیم و وارد تولید کیت های داخلی شویم.
رییس انستیتو پاستور ایران افزود: وظیفه دیگر ما فعالیت در زمینه واکسن بود که همراه با شرکت های داخلی، انستیتو پاستور ایران هم ساخت۳ واکسن را آغاز کرد. در کنار این اقدامات راهکار خوب همکاری مشترک تولید واکسن بود که کشور کوبا را با سابقه دو دهه همکاری با ایران انتخاب کردیم. امیدواریم برند انستیو پاستور ایران بر این واکسن، هدیه ای برای ملت بزرگوار ایران باشد.
افزایش تست های تشخیصی تا 50 هزار تست در روز
دکتر بیگلری در ادامه بیان کرد: در مورد ظرفیت تست ما روزهای اول حدود ۲ تا ۳ هزار تست بود که سریعا افزایش یافت و امروز حدود ۵۰ هزار تست روزانه انجام می دهیم و اگر نیاز بالاتر از این هم شود می توانیم به آن برسیم.
وی درخصوص واکسن ایرانی کرونا، افزود: چندین واکسن به طور همزمان در ایران پیش می رود. نوع واکسن برکت، واکسن inactive است که نظیر این پلتفرم را کارخانه های سینوفارم، سینوواک چین و بهارات هند دارند. این روش یکی از شناخته شده ترین و قدیمی ترین راه های تولید واکسن است. کارآزمایی بالینی این واکسن در ایران آغاز شده است و اطلاعات داوطلبان به دقت رصد می شود.
به گفته رییس انستیتو پاستور ایران، در ایران واکسن ها برای وارد شدن به فاز انسانی باید از سازمان غذا و دارو مجوز بگیرد. برای گذراندن فاز یک وسواس و دقت زیادی صورت می گیرد، زیرا در فاز یک توجه می شود که واکسن ایمن باشد و عوارض ایجاد نکند، کارآیی در فازهای بعدی بررسی خواهد شد.
وی افزود: واکسن شرکت برکت خوشبختانه تاکنون هیچ عارضه خاص و نگران کننده ای نداشته است و کارایی آن در فازهای بعدی ۲ و ۳ مشخص می شود. واکسن شرکت رازی نیز تاییدیه گرفته است و وارد کارآزمایی بالینی خواهد شد. همچنین واکسن پاستور با انتقال دانش فنی از کوبا درحال پیگیری است که فاز حیوانی و اول و دوم خود را گذرانده است و این اولین واکسنی است که در ایران به فاز ۳ می رسد.
اقدام هوشمند روس ها برای طراحی واکسن کرونا
دکتر بیگلری درخصوص واکسن روسی (اسپوتنیک V) کرونا، تصریح کرد: یکی از پلتفرم های تولید واکسن، آدنوویروس است. آدنوویروس به دلیل نوع تکنولوژی اش به نظر می رسد که ایمنی خوبی ایجاد می کند و شرکت های مختلفی از جمله آسترازنکا و جانسون اند جانسون آمریکا و کنسینو چین از این روش برای تهیه واکسن استفاده کردند.
وی تصریح کرد: تخصص اصلی بنده، کار با آدنوویروس است و دو دهه قبل کار با آدنوویروس را آغاز کردم. آن زمان کمتر کسی می دانست که وکتور آدنوویروس تا این اندازه مهم است. خاطرم هست که استادمان می گفت، آدنوویروس، علم 20 سال آینده است و امروز سخن ایشان را درک می کنم. من در کشور انگلیس و آمریکا در تحصیل و کارم، اولین گروه هایی بودیم که روی سیستم آدونوویروس کار کردیم. این روش سخت و دشوار است؛ اما یکی از پلتفرم های موفق خواهد بود. روس ها از وکتوری استفاده کردند که اقدام بسیار هوشمندانه ای بود. اولین باری که دانش استفاده شده در واکسن اسپوتنیک را دیدم، برایم روشن شد کسی که این واکسن را طراحی کرده اقدام جالبی کرده و افرادی که این واکسن را تولید کردند افراد ماهری بودند و با تکنولوژی آشنایی داشتند. در تزریق اول این واکسن یک آدنوویروس انسانی 26 را به کار می برد و در تزریق دوم دیگر از آن وکتور استفاده نمی کند و از وکتور دیگر آدنوویروس استفاده می کنند که نشان می دهد افرادی که آن را طراحی کردند، بسیار ماهر بودند. روز گذشته هم در مجله لنست شاهد موفقیت 92 درصدی این واکسن بودیم که قابل پیش بینی بود. حدود ۱۰ یا ۲۰ کشور این واکسن را انتخاب کرده اند. سیستم آدنوویروس سال ها در ژن درمانی استفاده شده است و روشی بسیار خوب است، نکته این است که علم را نباید بین دعوای کشورها قرار دهیم، چنانچه روشی مناسب است باید آن را قبول کنیم. انتقال دانش فنی این وکتور یکی از انتخاب های ما است، اما در ابتدا باید نحوه ساخت، کنترل کیفی و نتیجه کارآزمایی ها را باید داشته باشیم. حدود ۱۰ یا ۲۰ کشور نیز این واکسن را انتخاب کرده اند. حتی شرکت آسترازنکا نیز درتلاش است که از این روش در تحقیقات و پژوهش های خود بهره بگیرد و چنانچه آسترازنکا با اسپوتنیک روسیه همکاری کند، قطعا موفق تر عمل خواهد کرد.
وی در پاسخ به سوالی درخصوص واکسن وزارت دفاع نیز اظهار کرد: یکی از پرونده ها در مورد شرکت میلاد نور است که فاز حیوانی را طی کرده و همکاران سازمان غذا و دارو اطلاعات دقیق تری دارند.
سال هاست که کودکان را با واکسن ایرانی واکسینه می کنیم
رییس انستیتو پاستور ایران در مورد تولید انبوه واکسن های کرونا در ایران، اظهار کرد: ایران در بین کشورهای اسلامی یکی از دو کشوری است که اسم خود را به عنوان تولید کننده واکسن تثبیت کرده است. ما بیماری آبله را در ۵۰ سال گذشته با واکسن پاستور کنترل کردیم و ما سال هاست کودکان را با واکسن ایرانی واکسیناسیون می کنیم. ما از نظر تجهیزات واقعا در تحریم بودیم، اما در واکسن تجربه دیرینه داریم و هر ۴ پلتفرم اصلی تولید واکسن که در دنیا در مورد کووید۱۹ وجود دارد، مطمین باشید که دانش فنی آن در ایران هم به کار برده می شود.
بحران کرونا، برنامه های واکسیناسیون را 20 سال جلو انداخت/ خواهیم توانست به تولید انبوه برسیم
وی افزود: اقدام خوب جمهوری اسلامی ایران این بود که شرکت های مختلفی را در تمام پلتفرم ها به کار گرفت و بعدا تاریخ قضاوت خواهد کرد که این تصمیم تا چه اندازه درست بوده است. ما نمی دانستیم کدام پلتفرم موفق تر خواهد بود و کدام یک در مقابل جهش جدید ویروس خواهد ایستاد؛ اما این دانش قطعا روزی به کار ما خواهد آمد. اگر حمایت خوبی از جوانانمان نکنیم، شایسته نیست. زمان بهترین قاضی است، نمی دانیم این ویروس تا چه زمانی خواهد بود و عاقلانه این است که همین روش را با تمام پلتفرم ها و تعدد شرکت ها پیش ببریم. ما سرمایه ای را دور نریخته ایم و خواهیم توانست به تولید انبوه برسیم. خوشبختانه ابزار تولید در موسسات ما وجود دارد و روز به روز تقویت می شود. بحران کووید 19 با تمام سختی هایی که داشت برنامه های واکسیناسیون کشور را حدود ۲۰ سال جلو انداخت.
تشریح جزییات تولید انبوه واکسن مشترک با کوبا
دکتر بیگلری درخصوص تولید انبوه واکسن تولیدی مشترک با کوبا، ادامه داد: درواقع وقتی واکسنی تمام امتحانات خود را پس نداده باشد، امتحان نمی شود. ما سابقه ۱۰۰ ساله انستیتو پاستور ایران را به خطر نمی اندازیم. واکسن تولید مشترک با کوبا را از نظر فنی از تمام واکسن هایی که امکان تولید مشترک و انتقال تکنولوژی آن وجود داشت، بهتر دیدیم. این واکسن تکنولوژی شبیه واکسن ایرانی پنوموکوک دارد، بنابراین تجهیزات مشترک آن را دارا هستیم. همچنین کوبا کشوری است که در دو دهه قبل با ما انتقال تکنولوژی داشته است و بایوتک دارویی بسیاری از دانسته هایش مدیون همین انتقال تکنولوژی است.
پیش بینی عرضه واکسن ایرانی- کوبایی کرونا از خردادماه
وی در ادامه این نشست خبری، درخصوص تکنولوژی واکسن تولید مشترک با کوبا، بیان کرد: تولید این واکسن در ایران و کوبا انجام می شود و پیش بینی می کنیم از خرداد عرضه واکسن آغاز می شود و امیدواریم بتوانیم ماهانه دو میلیون دوز واکسن توزیع کنیم. پس از آن نیز بسته به نیاز کشور وارد فازهای بعدی می شویم. بالا بردن تولید بستگی به نیاز کشور دارد.
رییس انستیتو پاستور ایران گفت: خبر بسیار خوش دیگری داریم که طی هفته های آتی به مردم اعلام خواهیم کرد که ابتکاری بزرگ و متفاوت در زمینه کووید 19 است که انستیتو پاستور به مردم تقدیم می کند.
وسواس سازمان غذا و دارو در تایید واکسن ها
وی افزود: هرکدام از واکسن هایی که در دنیا تولید می شوند، محاسن و معایبی دارند. خیلی از واکسن ها در سنین بالا تست نشدند، سیاست ما این بود که از همه پلتفرم ها استفاده کنیم. به جد می گویم که سازمان غذا و دارو شدیدترین نظارت ها و وسواس ها را دارد تا واکسنی که وارد کشور می شود یا ساخته می شود استاندارد لازم را گذرانده باشد. برخی تولید کننده ها از این همه وسواس کلافه می شوند، اما کار درست همین است.
رییس انستیو پاستور ایران در ادامه یادآور شد: در تولید ما همیشه حداقل ها را می گوییم و سعی می کنیم واقع بینانه به تولید فکر کنیم، واکسن چیزی نیست که بخواهیم قول نابجا در مورد آن بدهیم؛ زیرا کشور روی قول ما حساب می کند، اما از خرداد ماه حداقل دو میلیون دوز واکسن وارد می کنیم. مذاکرات با کوبا به این شکل است که اول واکسن مورد نیاز دو کشور را تامین کنیم. کوبا جمعیت کمتری دارد و ممکن است پس از تامین جمعیت خودشان به ما هم کمک کنند، اما برنامه ما در پاستور افزایش تولید ماهانه به شکلی است که ظرف چند ماه به تولید ۵ میلیون دوز در ماه برسیم.
وی درخصوص جهش های ویروس کرونا، عنوان کرد: خوشبختانه واکسن در مقابل این ویروس ایمنی ایجاد می کند. البته می دانیم که این واکسن ممکن است روی ۱۰۰ درصد مردم جواب ندهد و نمی دانیم ایمنی پس از تزریق واکسن تا چند وقت ماندگار خواهد بود. نگرانی دیگر ما جهش ها است که خوشبختانه مطالعات نشان می دهد واکسنهای فعلی در مقابل جهش ها هنوز کارایی دارند، اما ممکن است جهش هایی رخ دهد که واکسن را بی اثر کند. در ایران هم جهش ها رصد می شود و ما در این زمینه کار شبانه روزی انجام می دهیم.
تا زمان کاربرد واکسن ها، ماسک تنها راه پیشگیری از ابتلا به کروناست
دکتر بیگلری افزود: ما در شرایط تحریم، با کرونا مبارزه می کنیم. درس بزرگ کرونا این بود که ما به هیچ وجه نمی توانیم به خارج از کشور تکیه کنیم. در تمام موارد باید خودمان کار کنیم. تعداد مرگ های ما در حال حاضر به حدود ۷۰ نفر رسیده، اما در پایتخت یک کشور اروپایی روزانه بیش از ۱۰۰۰ مرگ دارند، اما در مورد کشور خودشان حرف نمی زنند و مدام در مورد ما صحبت می کنند. در مورد واکسن هم زمان ثابت می کند ایران چقدر توانسته موفق باشد. با این کمبود جهانی، باید بدانیم کسی به اندازه نیازمان به ما واکسن نخواهد داد، در مورد واکسن رقابت جهانی وجود دارد، پس به فکر دانشمندانمان باشیم و پشتیبان آنها باشیم. فراموش نکنیم تا واکسن ها کار نکنند، ماسک تنها راه نجات ما است.
دکتر بیگلری درخصوص شناسایی ویروس های جهش یافته کرونا، بیان کرد: آزمایش های خاصی طراحی کردیم که می توانیم نوع جهش را تشخیص دهیم، علاوه بر آن به صورت هدفمند از نقاط مختلف کشور نمونه اخذ می شود تا جهش های احتمالی ویروس در کشور خودمان را هم بررسی کنیم.
وی درخصوص هزینه تولید واکسن های ایرانی کرونا نیز تصریح کرد: مسلما واکسن های داخلی ارزان تر در می آید. مثلا قیمت جهانی واکسن در سبد کووکس اگر 10 یورو باشد، شرکت های امریکایی هر دوز را 37 دلار اعلام می کنند، یعنی برای جمعیت ما عدد بالایی در می آید. واکسن مقوله ای حاکمیتی است که با امنیت سلامت کشور در ارتباط است. کووید۱۹ ثابت کرد که حتی اگر کشور قوی باشیم و پول هم داشته باشیم، ممکن است واکسن به دستمان نرسد. هرچه برای واکسن هزینه کنیم ارزش دارد، همانگونه که هزینه برای سیستم های دفاعی و ارتش و پدافند ارزش دارد، هزینه در این بخش هم موثر است. ما بین ۶۰ تا ۱۰۰ میلیون دوز واکسن نیاز داریم، اگر قرار باشد با قیمت ۱۵ یورو واکسن خرید کنیم، چقدر باید هزینه کنیم؟ باید ۱.۵ میلیارد یورو هزینه کنیم، اما وقتی خودمان سرمایه گذاری می کنیم از همه نظر به نفع ما خواهد شد و آینده کشور را تقویت می کند، زیرا به نوعی یک سرمایه گذاری هم محسوب می شود.
رییس انستیتو پاستور ایران در پایان امیدواری کرد که اخبار خوبی در زمینه واکسن طی هفته های آتی به عنوان عیدی تقدیم ملت ایران خواهد شد، اقدامی استثنایی در زمینه تولید واکسن انجام شده که در دنیا بی نظیر است و در زمان مشخص اعلام خواهد شد./
نظر شما